al contingut a la navegació Informació de contacte

5 de juny, DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

DIMECRES 05 JUNY 2013

El Medi Ambient és un dret fonamental on els ciutadans i ciutadanes han de ser partíceps i responsables de les seves accions de respecte a l'entorn.

Estimar al nostre planeta no suposa renunciar a res, sinó canviar els nostres hàbits quotidians, i això, com totes les revolucions en la història de la humanitat, es fan quan les persones individuals ho assumeixen i lluiten col•lectivament per aquesta fi.
Per això, desitgem que entre tots i totes, petits i grans creem l’interès i promoguem les idees i les voluntats necessàries per a treballar per un món més responsable, més sostenible i solidari, amb més valors i més qualitat de vida. Un territori més just, més coherent, més sòlid.
I ara més que mai enfront la gran pèrdua general de biodiversitat i el canvi climàtic, i sobretot en un marc de recessió econòmica, cal tenir clar que s’ha de variar el rumb del sistema actual. La terra ens ho demana, i ja no podem girar-li més l’esquena com ja fa massa temps que fem. La terra ens dóna molt (serveis ecosistèmics). D’una vegada per totes, hem de treballar per a la millora de la qualitat ambiental i, per començar, què millor que fer-ho a casa nostra i pels nostres actes quotidians.
En el marc de crisi socioeconòmica que estem patint, cal prendre nota entre altre coses, de la igualtat, humilitat i sostenibilitat global. Cal que la nostra societat lluiti perquè siguin pilars fonamentals criteris com el de reutilització, reparació, de cooperativisme i repartiment, d’eficiència, d’autosuficiència, de l’ús d’energies renovables, d’equitativitat, de desenvolupament sostenible, etc. El Medi Ambient ha de ser per sempre una oportunitat i no un impediment pel desenvolupament.

El Grup de Natura del Solsonès us convida a treballar plegats per:

• Cal crear noves polítiques sota els conceptes d’equilibri, respecte i cohesió, sostenibilitat, pluralitat i participació. Creació de xarxes i cooperatives.
• Que la gestió del Medi Ambient passi a ser una prioritat i un fet quotidià, internalitzada en tots els aspectes, actes i objectius de la societat i que es porti a la pràctica en tots els àmbits.
• Cal que la natura sigui considerada un patrimoni fonamental, un pilar de la vida, dels nostres llegats i del nostre futur. Treballar per la conservació d’aquest patrimoni, per la millora del paisatge i el nostre entorn.
• Cal millorar la gestió dels recursos energètics basats en l’eficiència, la proporcionalitat, l’estalvi i els recursos renovables. Ajuda en la lluita pel canvi climàtic i la salut.
• La nova cultura de l’aigua demana una gestió responsable d’aquest recurs, basada en l’estalvi, la reutilització i la millora dels boscos de ribera i zones humides.
• Millorar la gestió de les aigües residuals tant dels nuclis urbans com dels petits nuclis agregats. Encara hi ha una gran quantitat d’aigua que no es depura i que va a parar a rases i rius.
• Millorar la gestió dels residus incrementant la recollida selectiva i de residus especials.
• Sensibilitzar l’ecomobilitat. Fomentar l’ús de la bicicleta, del transport públic, de compartir i l’ús de vehicles eficients i ecològics.
• Incentivar el concepte de sobirania alimentària. Cal defensar l’explotació familiar i el cooperativisme local, la producció pròpia o integrada de proximitat, l’ecològica i de comerç just de qualitat i amb certesa de seguretat sanitària i ambiental.
• És interessant desenvolupar Xarxes d’intercanvis i treballar pel consum conscient i el turisme responsable.
• Apostar fort per l’educació ambiental a tots els nivells socials i educatius.

DEFENSEM LA VIDA, VIVIM EL MEDI AMBIENT

GNS. Grup de Natura del Solsonès- Secció del CEL
www.lacetans.org/gns
segueix-nos al facebook