al contingut a la navegació Informació de contacte

El Centre d’Estudis Lacetans presenta la sitja experimental d’Olius al Seminari Terrae de Toulouse

DILLUNS 01 DESEMBRE 2014

El divendres 21 de novembre, dos arqueòlegs de la secció d’arqueologia del Centre d’Estudis Lacetans van ser convidats al Seminari Terrae per exposar els resultats d’una experimentació en una de les sitges medievals d’Olius.

Tot el Seminari, celebrat a la Biblioteca d’Etudes Méridionales, va estar dedicat al sistema d' emmagatzematge en sitja durant l’època medieval, tal com recollia el títol del seminari: "L’ensilage médiéval dans le sud de la France et la Catalogne, bilans et perspectives.". L’única comunicació de la zona catalana va ser la que va fer el CEL sobre Olius. Els investigadors francesos sobre els camps de sitges al Llenguadoc i Rosselló estaven molt interessats a conèixer l’experiment realitzat pel Centre d’Estudis entre els anys 2007 i 2014. L’experiment va consistir a omplir amb 1000 kg d’ordi una sitja trobada l’any 2007 en un estat excepcional de conservació. Amb l’ajuda de l’Ajuntament d’Olius es va aconseguir un patrocini per poder disposar d’ordi i omplir absolutament la sitja. L’objectiu de l’experiment era conèixer la conservació del cereal en aquest tipus d’estructures subterrànies reproduint les condicions necessàries i més aproximades a les que devien existir en època medieval. La troballa d’una sitja medieval amb més de mil anys d’antiguitat encara amb la tapa posada va ser el denotant d’aquesta experimentació.

Amb l’ajuda de sofisticats sistemes de registre de temperatura i humitat relativa es va fer una monitoratge del gra durant els vora quatre anys que va estar a l’interior de la sitja. Es va obrir la sitja al cap d’un any i mig per comprovar l’estat del gra i es va buidar de forma definitiva l’any 2011. Amb aquest experiment el Centre d’Estudis ha aconseguit tenir informació de primera mà sobre el comportament del gra en sitja. Les dades obtingudes es van presentar per primer cop a França, al Seminari Terrae, la qual cosa va despertar la curiositat de la comunitat científica que va assistir al seminari. Actualment es continuen fent experimentacions sobre la conservació de cereal en sitja en instal·lacions del Camp de l’Experimentació Protohistòrica a Verdú, en un projecte on el CEL compta també amb un equip especialitzat de la Universitat de Lleida.

Galeria d'imatges