al contingut a la navegació Informació de contacte

INICIEM ELS MOSTREJOS DE BIODIVERSITAT A LA BASSA DEL MIRACLE

DIJOUS 03 OCTUBRE 2013

La bassa del Miracle és un punt d’aigua a prop del Santuari, aquest espai és d’interès natural i es troba molt a prop de l’Espai d’Interès Natural el Miracle. Per això, el Grup de Natura del Solsonès (GNS) ha insistit i insisteix en fer actuacions de millora i conservació. De moment, s’han iniciat diferents estudis de fauna i flora, com el mostreig d’aranyes, el de papallones i el de flora, i ja fa temps que es desenvolupa el Seguiment d’Amfibis de Catalunya (SAC). Va ser, a partir d’aquest seguiment que es va observar un gran interès natural d’aquest indret, fins a ser una de les basses amb més biodiversitat de Catalunya.

Els mostrejos i els seguiments es fan gràcies als voluntaris i voluntàries que els motiva la temàtica naturalística.

A banda dels mostrejos i seguiments, a la bassa del Miracle s’hi està actuant amb l’adequació d’una ruta senyalitzada amb plafons interpretatius que ens durà del Santuari al nou observatori de fauna de la bassa, actuacions que s’han pogut desenvolupar gràcies a l’interès dels habitants del Santuari i els ajuts d’espais naturals del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Els treballs estaran acabats aquest octubre i són executats per l’empresa solsonina Geosilva Projectes amb col·laboració del GNS que hi aporta els coneixements sobre els valors naturals.

EL MOSTREIG D’ARANYES
La Raquel i la Iratxe, voluntàries del Grupo Ibérico de Aracnologia (GIA) han iniciat el mostreig aracnològic de camp, juntament amb dos membres del GNS, la Malú i el Fabrice.
L’activitat del dissabte va consistir en realitzar diversos mostrejos de vegetació (bateig, maneig, captura lliure, entre d’altres) i la col·locació de trampes de caiguda que seran recollides de manera periòdica durant un any. Les mostres recollides seran identificades i classificades a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la col·laboració del Dr. José Antonio Barrientos.

EL MOSTREIG DE PAPALLONES
La Mati i la Glòria del GNS, van fer el primer contacte amb les papallones, i tornaran a la primavera, l’època idònia per les papallones.
En aquesta primera visita es van observar les següents espècies:

Maniola jurtina, Polyommatus icarus, Lysandra sp., Lasiomata megera, Lysandra hispana, Artogeia rapae, Pieris brassicae, Colia alfacariensis, Pyronia tithonus, Cyntia cardui, Vanessa atalanta, Hipparchia fagi


EL MOSTREIG DE VEGETACIÓ
L’Anna Rios, col·laboradora del GNS, va visitar l’espai de la bassa per poder fer una primera exploració de les plantes que hi ha a l’entorn, entre els quals hi ha el roure subpirinenc, la pinassa, el pollancre, el tamariu, l’aranyoner, el canyís, entre d’altres.

Des del GNS volem agrair a totes aquestes persones, que de manera altruista, dediquen el seu temps a aportar dades de biodiversitat i contribueixen en la millora del medi natural del nostre territori.

Si algú està interessat a col·laborar en aquest nou projecte només cal que us poseu en contacte amb nosaltres a través del mail gns@lacetans.org o a través del facebook.