al contingut a la navegació Informació de contacte

Conferència

La Biblioteca de Catalunya té en custòdia des de més de mig segle un manuscrit prodigiós i molt poc conegut: els quatre volums del Tractat d’Armoria del 1r terç del segle XVII. El seu autor és en Jaume Ramon Vila, un sacerdot barceloní, historiador i heraldista que ens escriu una singular Història de Catalunya gairebé inèdita i resguardada de la censura política, protegida dins d’un tractat d’heràldica, o sigui: d’escuts d’armes, en el qual s’hi poden llegir episodis històrics que han estat amagats fins els nostres dies.
A dins hi podem trobar, per exemple, les cartes entrecreuades del Consell de Cent de Barcelona i les d’un famós pontífex romà del segle XVII en les quals aquest es proclama ser descendent d’una antiga família barcelonina.
També ens assabenta de la quantitat de catalans que van rebre del rei Ferran el Catòlic terres on establir-se al regne de Granada en agraïment a la seva participació, ajut i col·laboració en la conquesta d’aquest regne. Així com també ho va fer la ciutat de Barcelona amb tot tipus d’avituallaments per a la campanya, amb un protagonisme absolut, de col·laboració amb el rei, cosa que ha estat sempre negada per la historiografia oficial.
Aquest manuscrit també dona notícia de l’autoria del Principat de Catalunya en el descobriment del Nou Món, al ser finançat aquest 1r  viatge per la Tresoreria catalana i no pas per Castella, com hem aprés sempre.
Aquests temes i d’altres sobre la nostra història es poden consultar ara en línia perquè aquest manuscrit ha estat recentment digitalitzat.

CONF 1923 - Montesinos.jpg

 

Casal Cívic Xavier Jounou | Gaudí, 2 | 25280 Solsona
  • Quan 20/06/2024 de 18:00 a 19:30
  • On Casal Cívic Xavier Jounou | Gaudí, 2 | 25280 Solsona
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal