Arrels II - Treballs de recerca
DIJOUS 08 FEBRER 2024
El treball de recerca és un conjunt d'activitats estructurades i orientades a la investigació que realitza tot l'alumnat de batxillerat amb l'assessorament i el seguiment del professorat, per tal de consolidar la competència en recerca. Es pot emmarcar dins un àmbit disciplinari, o pot ser interdisciplinari o transversal.
Està constituït per un conjunt d'activitats executades per l'alumnat que investiga sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Això suposa, en molts casos, la realització d'activitats de camp (enquestes, experiments, muntatges, visites...) i no només d'activitats de recerca bibliogràfica.
El dia 25 de gener, vam assistir a l'exposició oral de tres treballs representatius d'entre tots els presentats per l'alumnat de l'Escola Arrels II de Solsona.
Arrels II de Solsona.
- En primer lloc, Judit Magín i Real va desgranar el tema La llum del Miracle i la foscor de la guerra. Comentà que, malgrat la poca informació disponible, era conscient que al Santuari i al seu entorn van passar coses durant el conflicte armat i els anys posteriors, per la qual cosa es proposà fer-ne un estudi en profunditat. Va cercar documentació i testimonis directes i indirectes dels fets. Subratllà la importància de la troballa d’un diari escrit pel superior del monestir on es descriu cronològicament el que va passar al Miracle durant la guerra, entre altres escrits inèdits. Explicà els moviments anticlericals a la comarca i la reacció de la gent per tal de protegir el Santuari, el patrimoni religiós i els monjos de la comunitat benedictina. Comentà especialment els diferents rumors sobre com es van salvar de la crema el retaule barroc del Miracle i la imatge de la Mare de Déu. Un treball interessant que ha aportat informacions fins ara desconegudes relatives a un capítol fosc de la història d’aquest indret tan especial.
- Oriol Ribó i Solé ens va delectar amb Els gegantons a Solsona. Història i anècdotes d’aquests elements folklòrics a la nostra ciutat. Seguir aquesta exposició va ser fàcil ja que l’Oriol ha crescut ballant els gegantons. I això es va notar molt. Detallà diverses referències històriques, des del segle XIII fins a l’actualitat, en què prengueren protagonisme aquests elements folklòrics. Es referí també al paper de Manel Casserres en el món dels gegants i dels gegantons. A més, ens parlà a les trobades de gegantons que han tingut lloc al llarg dels anys gràcies a l’empenta de la família Caelles-Solé, d’on va extreure uns gràfics on s’especificava la participació i els tipus d’elements que hi van intervenir. Finalment ens parlà del gegantó que va construir. Realment per a l’Oriol aquest treball va significar més que una simple tasca escolar.
- Finalment, Marc Ribes i Tàpia va acabar amb La roda del temps. La Festa Major de Solsona a través del cartellisme. D’entrada, ens explicà què és un cartell, ens parlà del cartellisme i ens va oferir una interessant visió de l’evolució d’aquesta especialitat de les arts gràfiques des del segle XVIII fins a l’actualitat, així com els canvis en la seva funció: publicitat, propaganda política i de guerra, informació, promoció del turisme i del comerç, ... Recordà grans artistes gràfics, com Jules Chéret, Toulouse-Lautrec, Ramon Casas, Alexandre de Riquer, Santiago Rusiñol, ... En una segona part, es referí als cartells que sobre la Festa Major solsonina es van publicar durant els segles XX i XXI. Dècada a dècada va anar desgranant d’una manera acurada les característiques d’aquestes obres i la seva evolució. Repassà a més els principals artistes locals que van tocar aquesta disciplina, amb alguns dels quals va mantenir entrevistes personals. Finalment també s’interessà per la impressió d’aquestes obres, informació que va trobar a l’empresa que durant una colla d’anys ha vingut imprimint els cartells propis de la nostra gran festa. Una bona feina, Marc!
Us recordem que el dia 22 de febrer, dijous, a les 18 h, compartirem també la presentació dels tres treballs de recerca seleccionats de l'Institut Francesc Ribalta de Solsona. Com les que hem viscut avui, segur que seran tres d'aquelles xerrades que ens sorprendran.
Com sempre, ens trobem al Casal Cívic. Fins aviat!