al contingut a la navegació Informació de contacte

El llegat indià

Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians
Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians

DILLUNS 19 FEBRER 2024

El dijous dia 8, dijous gras, dins el cicle de conferencies de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona, la Anna Castellví i Becerra va presentar la conferència EL LLEGAT INDIÀ, UN PASSAT COMÚ PER DESCOBRIR als prop de 90 assistents a l’acte.

Anna Castellví és la Coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, a més Diplomada en Gestió i Administració Publica (UdG), postgraduada en comunicació institucional i política (UAB) i escriptora.

La conferència va tractar sobre el fenomen i el llegat dels indians o també anomenats americanos, aquelles persones que, des de finals del segle XVIII fins a començaments del segle XX, després d’emigrar a Amèrica, tornaven a la seva localitat d’origen havent fet fortuna (haver fet les Amèriques). Aquest fenomen migratori va ser important a Catalunya a partir de la promulgació del Reglament de lliure comerç amb Amèrica de 1778 (Carlos III), en què s’aixecà el monopoli de comerç de Castella amb les índies.

Durant la conferència, l’Anna Castellví ens va donar resposta a preguntes com: qui eren els indians?, quin era el seu origen social?, per quins motius van emigrar a Amèrica?, quin paper van jugar les dones?, com van marxar?, quines van ser les destinacions preferides?, a què es van dedicar i com van fer fortuna?, quin paper van tenir en l’esclavisme?, com van tornar?, quina pinta feien?, com vestien?, quins hàbits i costums van portar?, quines expressions col·loquials ens van deixar?, quina va ser la seva aportació social i de patrimoni arquitectònic una vegada repatriats a les seves localitats d’origen de Catalunya?.

Tot això amb histories de personatges i anècdotes, que va fer molt interessant i distreta aquesta xerrada.