Saltar a continguts

Centre d’Estudis Lacetans

Navegació

Menú principal

Història

Imatge de complement
Memorial Democràtic
Història de la guerra civil i la dictadura

Història contemporània i memòria es complementen constantment en les activitats de difusió, recerca, commemoració i pedagogia que realitza el Centre d'Estudis Lacetans. El treball de memòria, el treball de buscar en el nostre passat recent el coneixement d'esdeveniments, fets i personatges s'ha enfortit i consolidat amb la constant tasca divulgadora que la nostra secció està desenvolupant. La recerca rigorosa i aprofundida dels esdeveniments que van tenir lloc a la comarca del Solsonès en la seva història recent, amb especial èmfasi en el període que abasta des de la II República fins a la transició democràtica és el nucli central d'activitats de la secció d'història del CEL.

Imatge de complement
Activitats de la secció d'història.

El primer acte públic va ser l'organitzat per a reconèixer i homenatjar els deportats solsonins als camps nazis. Des d'aleshores s'han realitzat exposicions temporals, jornades, conferències, visites, xerrades i seminaris. També audiovisuals, cinema, excursions a indrets de memòria, sense deixar mai de documentar i investigar la nostra història. 

Des d'aleshores s'han realitzat exposicions temporals, jornades, conferències, visites, xerrades i seminaris. També audiovisuals, cinema, excursions a indrets de memòria, sense deixar mai de documentar i investigar la nostra història. Un dels fruits d'aquest esforç és el conveni signat amb l'Arxiu Comarcal del Solsonès per crear un Servei de Documentació que posa a l'abast del públic documentació cabdal de la guerra civil i la dictadura que avui està a d'altres arxius, com la Causa General , els expedients del Tribunal de Responsabilitats Polítiques i els consells de guerra sumaríssims. Documentació que desmenteix el tòpic de que al Solsonès no hi va haver repressió i que el règim franquista no feu excepcions, malgrat la forta ascendència conservadora i religiosa dels habitants de la comarca

 

Enllaç:  Línies de treball. 
Imatge de complement
Filmanció documental d'emboscats
Imatge de complement
Taula rodona papers de Salamanca
Imatge de complement
Link
El Batalló Disciplinari núm. 5 de Clariana de Cardener

La tasca fonamental dels presos de la companyia del Batalló Disciplinari de Can Joval va ser la construcció d'un refugi en forma de galeria de mina que faria les funcions de polvorí a prop de la carretera, i d'una carretera alternativa entre Solsona i Cardona a peu de la mina. Els presos establerts a Santa Susanna treballaven en una pedrera situada prop seu. El treball era molt dur. Ni descansos, ni dissabtes, ni diumenges. A l'estiu, calor; a l'hivern, fred.

Imatge de complement
Deportats Solsonins als camps de concentració nazis
Acte d'Homenatge als solsonins deportats als camps de concentració nazí