La Secció d’Arqueologia del CEL neix el 1996 amb l’objectiu de reemprendre la recerca de l’antiguitat protohistòrica i l’antiguitat a la comarca. Fins a la dècada dels ‘80, el coneixement del poblament antic a la comarca es limitava gairebé a les dades obtingudes a les excavacions realitzades a començaments de segle XX per l’incansable Mn. J. Serra Vilaró. Amb molt poques innovacions, els resultats d'aquests estudis havien estat els únics que s'havien anat repetint en l'escassa bibliografia apareguda sobre el tema. La Secció d’Arqueologia del CEL ha aportat durant els darrers catorze anys un programa seriós i ininterromput de recerca sobre estratègies d’ocupació del territori i la seva evolució a la comarca del Solsonès durant la protohistòria, l’antiguitat i l’època medieval. L’actuació d’aquesta secció no s’ha centrat només als límits estrictes del Solsonès sinó que ha estès la seva influència a altres comarques com el Berguedà, l’Urgell, la Segarra i l’Alt Penedès, esdevenint un secció de referència dins el panorama de l’arqueologia catalana dels darrers anys.
1.1.-Reexcavació del poblat ibèric del Castellvell (Olius, Solsonès). Campanya 2010-11
1.2.-Reexcavació al jaciment de Sant Miquel de Sorba (Montmajor) Campanyes 2010 i 2011
1.3.-Conveni per a la interpretació de la fase medieval del Camp dels Moros de la Codina (Pinell, Solsonès). Centre d’Estudis Lacetans, Fundació Francesc Ribalta, Ajuntament de Pinell, Càtedra de Medieval
El jaciment està ubicat al capdamunt d’una elevació de forma ovalada. Presenta un esperó rocós a la part nordoriental de l’elevació, amb una alçada màxima de 724 m.s.n.m., i limita amb altres camps de menor altitud. Aquest jaciment de La Codina mostra una continuïtat d’hàbitat que abasta ben bé un mil•leni en època antiga (segles IX-VIII aC.-III dC.), a més de l’imponent conjunt medieval que reprèn l’ocupació de l’indret a partir dels segles X-XI dC. Aquest fet s’explica versemblantment en el valor geo-estratègic de l’assentament, ubicat en un punt que domina visualment des de bona part de la plana occidental fins a les primeres estribacions pirinenques.
2.1.- Excavació del poblat ibèric dels Estinclells (Verdú, L’Urgell). Campanya 2010-2011
2.2.-Creació d’un camp experimental de la Protohistòria (CEP) al poblat ibèric dels Estinclells (Verdú, L’Urgell).
2.3.-Redacció del Pla Director del jaciment dels Estinclells