al contingut a la navegació Informació de contacte

Concert solidari 2013

DIVENDRES 20 SETEMBRE 2013

Un dia com avui de fa 15 anys el Solsonès obert al món feia el primer concert solidari en aquesta plaça de sant Joan. I en aquest entorn, que avui recuperem, rebíem al Lluis Llach. Va ser un concert que tots recordem, perquè era el primer, perquè la seva finalitat era solidària i perquè l’ambient que s’hi va generar ja anunciava un futur llarg i engrescador.

Ara el SOM està col·laborant des de fa cinc anys en un projecte de formació professional a Nicaragua al qual destinem els beneficis d’aquest concert. Un projecte que ja té els seus fruïts, doncs després d’uns primers anys de formació en diferents tallers, grups de joves estudiants ja han començat a muntar les seves cooperatives, a Santa Rosa del Peñón. Cursos com els de costura, mecànica, electricitat, computació i administració han aportat una formació a joves del municipi que els permet encarar un futur més esperançador. Ens felicitem pels resultats d’aquest projecte, per la feina que estan fent allà totes les persones que hi treballen i per la vostra col·laboració, que en aquest cas, és imprescindible.
Parlar de cooperació fora del nostre context en un moment econòmic delicat a tot arreu és una mica difícil, doncs les necessitats s’han estès a llocs més propers. El SOM destina el 10% de la recaptació de tots els seus actes al fons d’emergència social de Solsona. Pensem que un dels reptes d’aquest món és la distribució justa i equitativa dels seus recursos. Creiem que hi ha suficients recursos per pal·liar les necessitats reals d’aquí i de més lluny, el que no tenim tant clar és que hi hagi suficient voluntat política per prioritzar-ho.
Aprofitem aquest acte per solidaritzar-nos amb la iniciativa que s’està duent a terme en aquest moments i durant el cap de setmana a Barcelona on hi ha convocat un dejuni popular com a símbol de protesta i de solidaritat amb els més vulnerables, amb el lema “rescatem les persones”. Amb aquesta campanya es vol exigir que la renda garantida ciutadana arribi a les persones que ho necessiten. Hi haurà properes mobilitzacions convocades per la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (que si us interessa podeu consultar)
La dignitat col·lectiva d’una societat no es mesura per les possibilitats que tenen els més rics o els seus nivells més alts sinó pel respecte i l’estima amb la que són tractats els sectors més castigats.
Sempre se’ns creen dubtes de si les accions solidàries són efectives, però coneixent de primera mà els resultats dels diferents projectes on el SOM ha col·laborat, n’estem cada vegada més segurs que aquest n’és, si més no, un camí.
Miquel Martí i Pol va escriure uns versos en el poema titulat “Una joia solidària” que diuen,
Només amb dubtes
t’aproparàs al ritme
de les certeses
I una de les certeses és que avui ens hem trobat tots aquí, (amb aquesta lluna tant bonica i en aquesta plaça sempre tant especial). Lluna, que serà la mateixa que veuran les persones de santa Rosa i que els durà els ressons de la música que aquest vespre ha sonat amb els Akústic i tot seguit amb en Cris Juanico i que escamparà ecos de solidaritat. Gràcies per ser, encara avui, 15 anys després, en aquesta plaça de sant Joan, creient en la solidaritat entre els pobles i apostant per un món més just.