al contingut a la navegació Informació de contacte

Nicaragua 2012-20015

Després de l’èxit obtingut el SOM va decidir continuar la formació i ampliar el projecte durant tres anys més. Aquests cop no només atenent a les dones sinó obrint la formació cap als homes oferint-los formació en electricitat, mecànica i soldadura. El SOM es compromet en aquest segon projecte a finançar la formació aportant 10000 $ cada any (7500 euros aprox.).
L’Associació Dariana signa un conveni amb l’ institut de San Isidro perquè els alumnes de Santa Rosa hi puguin anar a formar-se en electricitat, soldadura i mecànica. L’ Institut paga els mestres i cedeix la infraestructura. El SOM paga el transport i el material que necessiten els alumnes.
 
Durant el 2012 ................el SOM ingressa 10004 $ i es formen:
Costura             80 alumnes                  65 de l’ Institut de Santa Rosa
                                                                     15 dones de les comunitats i del poble
Electricitat              17 alumnes
Soldadura              15 alumnes
Mecànica                 1 alumne
Durant aquest any 18 dones reben màquines de cosir en concepte de microcrèdits que els permeten començar a treballar de manera autònoma.
 
Durant el 2013 ...........el SOM només pot ingressar 6,777 $ (5500 euros)
A principis d’aquest curs es va cremar per accident el mòdul on els joves impartien les classes d’electricitat i soldadura. Com que no es podrà dur a terme la formació s’utilitzen els diners que hi anaven destinats per fer altres formacions. De totes maneres els alumnes que van iniciar la formació l’any anterior faran pràctiques aquest any en altres llocs.
Costura             29 alumnes               17 de l’ Institut de Santa Rosa
                                                                  12 dones de les comunitats i                                                              del poble
Comptabilitat i Administració             3 alumnes
Computación (Informàtica)              17 alumnes
Anglès                                               3 alumnes         
Una de les alumnes de Comptabilitat va acabar la formació amb molt bon expedient i per això l’I institut de San Isidro es va coordinar  amb la Universitat de León perquè pogués cursar una carrera. El SOM li continuarà pagant el transport i el material.
En el 2013 s’instal•la una empresa minera (India Gold) a la comunitat de Mina la India. Ofereixen feina a les dones de la comunitat per fer les vestimentes de l’empresa i altres utensilis. Així que es comença a formar un grup de 22 dones en costura. (Algunes màquines de cosir es traslladen de santa Rosa a Mina la India i la formadora també hi va alguns dies) La ONG “La Seu x Nicaragua fa una aportació econòmica per comprar màquines de cosir a aquestes dones. Les dones s’organitzen en una cooperativa legal.
El 6 de novembre del 2013 el SOM pot ingressar 3308,37 $ (2376 euros). Així queda cobert el pressupost del 2013 però implica que es començarà el 2014 sense diners.
 
El 2014 .................................... EL SOM no ha ingressat res per aquest any.
                          Al mes de maig la ONG “La Seu per Nicaragua” col•labora amb el projecte aportant 800 euros. 
No és fins al mes d’octubre que el SOM pot ingressar 2600 euros del concert solidari. Per tant resten 4900 euros per cobrir el pressupost anual que diu el projecte.
Al mes de desembre “La Seu x Nicaragua” ingressa 3000 euros pel projecte.
En total s’hi envia 6400 euros dels 7500 acordats. 
Tot i les dificultat econòmiques que van caracteritzar aquest any, la formació no es va aturar i la gent treballava confiant amb la paraula de que els diners arribarien.
Durant aquest any 2014 es van formar: 
Costura                                           42 alumnes
Computación (informàtica)             16  alumnes
Electricitat                                       17 alumnes
Soldadura                                       14 alumnes
Comptabilitat i administració        3 alumnes (que ja van començar l’any anterior)
                                    ....................................................
 
A partir d’aquí el SOM decideix donar per finalitzada la seva cooperació amb Santa Rosa del Peñón esperant que la formació continuï endavant sense el nostre finançament i sigui recolzada pels estaments locals o nacionals. 
Des de que es va iniciar la formació professional en aquesta petita ciutat de Nicaragua, ha anat augmentant el ventall de possibilitats per als joves donant-los noves oportunitats per poder tenir una vida el més digna possible i per poder-se realitzar com a persones a través d’un ofici. 
La situació actual dels cursos de formació és la següent:
A Santa Rosa del Peñón, que és el nucli urbà del municipi i on es va iniciar el projecte, s’hi imparteixen dos cursos de costura:  un destinat a les dones de les comunitats i l’altre als estudiants d’institut que així tenen la possibilitat de graduar-se tècnics en costura.
L’altra part del projecte és impartida a San Isidro una ciutat que pertany a un altre municipi, el de Matagalpa. Allà els joves de Santa Rosa es formen en: Mecànica, Electricidad, Soldadura, Computación, Contabilidad y Administración y Inglés.
El projecte ha estat  tot un èxit i els primers estudiants ja estan fent pràctiques en algunes empreses, tallers, petits comerços i també pel seu compte.
Així doncs, el SOM s’acomiada de la seva col•laboració amb Nicaragua amb el regust d’haver fet una bona feina i amb la idea que hem estat l’inici d’un llarg camí.
El SOM es compromet a aportar els diners que han quedat pendents del 2015 (4900 euros) a mesura que vagi tenint ingressos.
20120630_concertnicaragua_mrodri (5).JPG 
20120630_concertnicaragua_mrodri (12).JPG 

Document Actions